TRANSLATE

niedziela, 6 października 2013

Domowe Croissanty z musem jabłkowym

Naszło mnie na coś słodkiego :)
a co by tu zrobić na szybko?
Do popołudniowej kawy najlepsze ciasteczka francuskie 
własnej roboty a przy okazji sweterek też się przyda, 
by było cieplutka ..



Domowe Croissanty z nadzieniem

1 rulon gotowego ciasta francuskiego
1,5 szklanki konfitury brzoskwiniowej lub musu jabłkowego
1 jajko

1) Podziel podłużny placek na pół.
2) Rozbij jajko do filiżanki i rozmieszaj. Pokryj pędzelkiem jedną połowę ciasta.
3) Łyżeczką nałóż 9 równych porcji konfitury z zachowaniem odstępów za zaklejenie brzegów.
4) Drugą połowę ciasta pomaluj jajkiem i nakryj pierwszy placek z konfiturą.
5) Delikatnie naciskaj w miejscu sklejenia brzegów, tak by ciasto trochę się  naciągnęło i szczelnie przykryło owoce ( nagromadzone powietrze można usunąć przebijając kapturki wykałaczką).
6) Zaklejone croissanty przetnij radełkiem lub nożem na 9 równych części.
7) Pozostałym jajkiem pokryj wierzch ciastek by ładnie się zarumieniły podczas pieczenia.
8) Piecz ok 10 min w temp. 220 stopni w piekarniku z termoobiegiem.

Croissanty najlepiej smakują gdy, są jeszcze lekko ciepłe



Życzę przyjemnych  chwil z kawą i słodkościami no i pięknej polskiej jesieni- takiej słonecznej jak w zeszłym tygodniu.

Pozdrawiam Was Ciepło
Edith



Najlepszy przyjaciel...

Z okazji Dnia Mego Mężczyzny 
takież oto rozmaitości czekały
z niespodzianką...

trochę sentymentalnie
trochę na wesoło 







 



SKLEP

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

zamówienia

zamówienia
Wszystkie prace i zdjęcia zamieszczone w tym blogu są moją własnością-jeśli tak nie jest wyraźnie to zaznaczę. Kopiowanie, wykorzystywanie, rozpowszechnianie, przetwarzanie w jakikolwiek inny sposób zdjęć, tekstów oraz wzorów prac bez mojej zgody jest zabronione.